Evde Dil Gelişimini Desteklemek için Öneriler

05.06.2020 13:23:51 | Gecikmiş Konuşma | 1.041 Okunma
Çocuğunuza herhangi bir konuşma bozukluğu teşhisi konmuş olsun ya da olmasın, evde çocuğunuzun iletişim becerilerini, özellikle de bebeklerin dil gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok ipucu ve püf noktası vardır. Dil gelişimi, çocuğun hayatının ilk yıllarında önemlidir, çünkü konuşma, dil ve bilişsel becerilerin çoğu ilk yıllarda oluşmaktadır. Evde konuşma terapisi düşünülürken, ebeveynlerin dil gelişimini desteklemeleri için yaratıcı bir ortam oluşturmaları ve iletişime teşvik edici faaliyetler oluşturmaları önemlidir. Çocuklar aslında ilk kelimelerini konuşmadan çok önce kelimeleri ve cümleleri öğrenmeye ve anlamaya başlarlar. Ebeveynler ve bakıcılar daha erken ve daha iyi dil ve konuşma gelişimini oluşturma becerilerinin başarısı için çok önemli bileşenlerdir. Peki bunu nasıl yapabiliriz? İşte çocuğunuzda dil becerilerinin oluşmasını sağlamak ve onu teşvik etmek için günlük rutininize dahil etmeniz için dört kolay ipucu ve püf noktası!
Konuşmayı Teşvik Edin:

Çocuğunuzla düzenli hikaye anlatma seansları yapın. Evet hayır soruları yerine daha ucu açık ve düşündürücü sorular sormayı deneyin. Örneğin hikayedeki resim üzerinden şu soruyu sorabilirsiniz: “Evin arka bahçesinde büyük bir inek görsen ne yapardın?” gibi. Ayrıntılı bir yanıt gerektiren sorular sorarak çocuğunuzu fikirlerini doğru ya da yanlış olma korkusu olmadan ifade etmeye teşvik edersiniz.
Dikkatlice dinle, dinle , dinle! :

Çocukluk “kulaktan kulağa” oyununu hatırlıyor musunuz? Kulaktan kulağa oyunu çocuğunuza kelimelerinizi dinlemesini ve başka biriyle ilişkilendirmesini öğretmenin mükemmel bir yoludur. Oyunu hatırlayamıyorsanız şu şekildedir. Çocuğunuzun, arkadaşlarının veya kardeşlerinin bir daire içine girmesini sağlayın. Bir kişi diğerine bir kelime fısıldar ve o kişi bir sonraki kişiye fısıldar. Oyunun amacı, başlangıç ifadesiyle bitiş ifadesinin aynı sonuçlanmasıdır. Çocuklarınız sizinle konuşurken, çocukların dilini, fikirlerini ve duygularını doğrulamanız için yanıtlarınıza biraz daha özen gösterin. Çocuklarınızın duygularına ve fikirlerine önem verdiğini hissettirmeniz iletişim için çok önemlidir.
Okuma Aktivitesi:

Okuma aktivitesi yapmak çocuğunuzla yapabileceğiniz en önemli aktivitelerden biridir. Hikayedeki resimler hakkında sorular sorabilirsiniz, çocuğunuzun sayfadaki her bir nesneyi işaret etmesini bekleyebilirsiniz. Çocuğunuzdan, benzer deneyimler yaşamasını düşünmesini isteyebilirsiniz. Bütün bunlar çocuğunuzun duyduklarıyla bağlantı kurmasına yardımcı olur. Çocuğunuzun aynı kitabı tekrar tekrar okumak istediğini görebilirsiniz.
Aynı hikayeyi tekrar tekrar duymak, aynı zamanda dil becerilerini geliştirirken, kelimeye karşı duyulan aşinalığı da artırmaya yardımcı olur. Aynı hikaye kitabı üzerinden farklı hikayeler de oluşturabilirsiniz. Yaratıcı olun!
Eğlenceli Hale Getir:

Bebekler en iyi deneyimi eğlenceli ve etkileşimli olduğunda öğrenirler. Çocuğunuz, faaliyetlerin “ev ödevi” olduğunu düşünüyorsa iyi yanıt vermeyecektir. Bunun yerine, konuşma terapinizin her seansını çocuğunuzun sabırsızlıkla bekleyeceği ve aktif olarak katılmak isteyeceği bir şey yapın.
Evde çocuklarınızla yaptığınız favori konuşma terapisi yöntemleriniz var mı? Fikirlerinizi duymak isteriz! Aşağıda bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz. 🙂
Konuyla alakalı bilgilerimi paylaştığım youtube videomu izleyebilirsiniz 🙂
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın