Bebeklerde Etkileşimli Davranış Modelleme

Bebeklerde Etkileşimli Davranış Modelleme

15.01.2021 13:00:00 | Gecikmiş Konuşma | 595 Okunma

Ebeveynlerde bebekleriyle iletişimi teşvik etmek için dört tür etkileşimli davranış teşvik edilmelidir.  Bunlar; sıralı iletişim, taklit etme, ortak ilgi oluşturma ve beklenti yaratma.

Gazdağ ve Warren (2000), özellikle yetişkin koşullu ses taklidinin gelişimsel engelli bebeklerin ürettiği taklit miktarını artırdığını göstermiştir.

Sıra alma, taklit etme ve ortak dikkat oluşturmanın etkili modellemesi, öncelikle ebeveynin bebeğin etkileşime hazır olma durumuna duyarlı olduğundan emin olmayı içerir. Ebeveyn, bebeğin uyanıklık durumu, ebeveyne bakması ve rahatlık seslerinin ifadesi yoluyla hazır olduğunu işaret ettiğinde, bunlarla meşgul olmaya hazır olmalıdır. Ebeveynler kendilerine bu sinyallerin herhangi bir zamanda gelebileceğini kendilerine hatırlatmalılar, örneğin; banyo sırasında, yemek sırasında ,altını değiştirirken ya da günlük rutinleri gerçekleştirirken gibi. Ebeveyn bu sinyalleri almaya başladığında klinisyen bu 4 etkileşimin oluşması için model olmalıdır. 

Eğer bebeğinizle olan iletişiminizde bu sinyalleri alamıyorsanız bir dil ve konuşma terapistine danışmanız önerilmektedir.

Yorumlar ( Yorum yok )

İletişime Geçin

Benimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Bana Ulaşın

Ön görüşme ve diğer bilgilendirmeler için aşağıda bulunan iletişim kanallarından ya da iletişim formundan bana ulaşabilirsiniz.Ortalama 24 saat içerisinde geri dönüş sağlayabilirim.

İletişim Formu