Etkileşimli Kitap Okuma Nedir?
02.01.2021 15:00:00 | Gecikmiş Konuşma | 867 Okunma
Kitap okuma durumları, iletişimi teşvik etmek için özellikle uygun ortamlardır. Elliot Templeton, Van Kleeck, Richardson ve Imholz (1992), ebeveynlerin çocuklar 6 aylıkken bebeklere kitap okumaya başladığını gösterdi.
Snow (1983), tipik gelişimi olan çocukların ebeveynlerinin, dil edinimini desteklemek için kitap okuma durumlarını nasıl kullandıklarını belgelemiştir ve Bedrosian (1997), engelli çocuklarla kullanım için bu bağlamı tartışmıştır.
Kitap okuma etkileşimlerinin hem dil hem de okuryazarlık gelişimini teşvik etmede etkili olduğu gösterilmiştir .(Chomsky, 1972; Whitehurst ve diğerleri, 1988).
Risk altındaki bebeklerin ebeveynleri, çocuk oturur oturmaz bebekleri basit resimli kitaplara bakmaya teşvik etmeliler. Önce bebeklerin yanlarında oturmasını ve resme bakmasını sağlayabilirler, sonra ebeveyn her sayfayı basit bir etiketle adlandırır. Girolametto ve Weitzman (2002), bu ortamda iletişim gelişimini kolaylaştırabilecek davranışları tespit eder.
Çocuğumla nasıl kitap okumalıyım?
- Çocuğunuz kitaptaki bir şeye bakarak veya işaret ederek ilgi göstermesini bekleyebilirsiniz.
- Kitap paylaşımı sırasında yüz yüze olmaya dikkat edin.
- Çocuğun ilgi duyduğu ve işaret ettiği resimleri etiketleyebilir, kısa ifadelerle anlatabilirsiniz. Örneğin çocuk kuşa işaret ediyorsa ” aa , bir kuş varmış” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
- Çocukları sözlü olarak etkileşime davet etmeye dikkat edin.
- Çok fazla soru sormaktan ve uzun ifadeler kullanmaktan kaçının.
Kaynakça:
Language Disorders From Infancy Through Adolescence – Listening, Speaking , REading, Writing and Communication – Fourth Edition / Rhea Paul , Courtenay F. Norbury
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın