Down Sendromunun Semptomları Nelerdir?
17.02.2021 13:00:00 | Gecikmiş Konuşma | 1.252 Okunma
Down sendromlu bir bebek taşıma olasılığı, hamilelik sırasında tarama yapılarak tahmin edilebilecekse de, Down sendromlu bir çocuğa sahip olmakla ilgili herhangi bir belirti yaşamazsınız.
Down sendromlu bebeklerin doğumda genellikle belirli karakteristik belirtileri vardır:
- Düz yüz özellikleri
- Küçük baş ve kulaklar
- Kısa boyun
- Şişkin dil
- Yukarı eğimli gözler
- Atipik şekilli kulaklar
- Zayıf kas tonusu
Down sendromlu bir bebek ortalama büyüklükte doğabilir, ancak down sendromlu olmayan bir çocuktan daha yavaş gelişir.
Down sendromlu kişilerde genellikle bir dereceye kadar gelişimsel engel vardır, ancak bu genellikle hafif ila orta derecelidir. Zihinsel ve sosyal gelişim gecikmeleri, çocuğun şunlara sahip olabileceği anlamına gelebilir:
- Dürtüsel davranış
- Zayıf karar
- Kısa konsantrasyon süresi
- Yavaş öğrenme yetenekleri
Tıbbi komplikasyonlar genellikle Down sendromuna eşlik eder. Bunlar şunları içerebilir:
- Doğuştan kalp kusurları
- İşitme kaybı
- Zayıf görüş
- Katarakt (bulanık gözler)
- Çıkıklar gibi kalça problemleri
- Lösemi
- Kronik kabızlık
- Uyku apnesi (uyku sırasında kesilen nefes)
- Demans (düşünce ve hafıza problemleri)
- Hipotiroidizm (düşük tiroid fonksiyonu)
- Obezite
- Geç diş büyümesi, çiğnemede sorunlara neden olur.
Down sendromlu insanlar da enfeksiyona daha yatkındır. Solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve cilt enfeksiyonları ile mücadele edebilirler.
Down sendromlu çocuklar, akciğerlerde geri dönüşü olmayan hasara yol açabilen ciddi bir durum olan pulmoner hipertansiyon gelişme riski de yüksektir. Down sendromlu tüm bebekler bir pediatrik kardiyolog tarafından değerlendirilmelidir.
DS’lu çocukların yaklaşık yarısının işitme ve görme sorunları da vardır. İşitme kaybı, iç kulakta sıvı birikmesi veya kulağın kendisinin yapısal sorunları ile ilişkili olabilir. Görme sorunları genellikle şaşılık (şaşı), yakın veya ileri görüşlülük ve artan katarakt riskini içerir.
DS’lu çocuklarda daha sık görülen diğer tıbbi durumlar arasında tiroid sorunları, mide ve bağırsak sorunları, nöbet bozuklukları, uyku apnesi ve astım dahil solunum sorunları, obezite, enfeksiyon riskinin artması ve çocukluk çağı lösemi riskinin artması yer alır. Down sendromlu kişilerde bazen dengesiz bir üst omurga vardır ve fiziksel aktivitelere katılmadan önce bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın